26 Ocak 2014 Pazar

ŞİFA olsun:))

Son günlerde bir hastalık salgınıdır gidiyor. Kimi soğuk algınlığı şeklinde hafif atlatırken, bazılarında da kayınvalidemde olduğu gibi maalesef bronşit noktasına varıyor.
Acil servis, ventolin, damardan verilen ilaçlar derken iyileşme aşamasına geçti çok şükür. En rahatsız eden inatçı bir öksürük olması.Uyutmuyor, balgam da sökülmeyince bir türlü rahatlayamıyor. İlaçları var, içiyor ama yardımcı olacak, etkiyi çabuklaştıracak bir şeyler olsa!!  Ve google "bronşit" diyorum:))
Yanıtsız bırakır mı hiç; döktü yüzlerce bilgiyi önüme; seç, beğen. Epey dolaştıktan sonra enteresan bilgilerle beraber hep bildiğimiz "ıhlamur"a ulaştım. Limonlu  yaptım, içiyor zaten ama yeterli gelmediği ortada. En sonunda bulduğum tarif sevgili kayınvalideme şifa oldu gerçekten:))

 Şifa çayı (Orijinal tarif)

  •  Bir tutam ıhlamur
  •  4-5 adet karabiber
  •  5-6 adet karanfil (ortadan kırılacak)
  •  1 adet çubuk tarçın
  •  1 su bardağı su

Benim ilave ettiklerim:))

  •  Bir tutam ada çayı
  •  Bir kaç yaprak taze nane (yoksa kuru nane de olur)
  •  4-5 parça ayva kabuğu
Bütün malzemeler bir demliğe(ben porselen kullandım) konulup üzerine sıcak su dökülüp en az 5 dk beklenip süzülüyor, birkaç damla limon sıkılıp (şeker hastası değilseniz) bal (1 çay kş.) katılıp içiliyor. Gün içinde 4-5 çay bardağı  şekersiz içilebilir. Akşam yatmadan önce bir çay bardagı ballı olarak içilirse gıcık ve öksürüğü yatıştırıyor. Şifa olsun :))
 

6 yorum:

  1. Tarif perfect :))) Sevgi'm... Çok ama çok geçmiş olsun... Oda buharında vicks vaporup ta iyi gelir. Rahatlatır. Dene istersen...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavsiyen için Çok teşekkür ederim. Şimdilik durumu iyi çok şükür. Gerekirse (umarım gerekmez) kullanmak üzere tavsiyeni not ettim bir kenara:))

      Sil
  2. Limonlu zencefil cayi ,balda ilave edersen cok iyi geliyor.Zencefil bogazida,gögsüde isitiyor,canlandiriyor,arti C vitamini,bal balgam söktürmeyede yardim ediyor.

    Burda Fenchel ( rezene ) ilaveli bali cocuklarada,büyüklerede tavsiye ediyorlar.balli rezene cayida olur.Gecmisler olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Şule. Önerilerin çok güzel gerçekten, ihtiyaç halinde kullanmak üzere not ediyorum :)) Kayınvalidem yüksek tansiyon ve şeker hastası :(( Zencefil tansiyonunu yükseltiyor, bal da şekerden ötürü çok kısıtlı kullanabiliyor. Neyse ki şu an durumu gayet iyi, umarım yarına daha toparlanmış olacak :))

      Sil
  3. Ohh mis gibi şifalı tarifler
    Çok gecmıs olsun kayınvaldeye bende de kronık bronşit var grıp hemen bronşit oluyor:(
    Deneyecegım bunu
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Umarım itiyacın olmaz. Ama hasta olmak şart değil bu çay kış dönemi koruyucu olarak ta öneriliyor. Sevgiler...

      Sil