12 Şubat 2014 Çarşamba

YÜRÜSEM mi... KOŞSAM mı... yoksa :))

Bu gün benim gündemim spor. Bir tane yetmedi aynı gün ikinci post'u hazırladım:))
Sevgili "MPG Dayanışması" arkadaşım Hülya dünün gündemini spor olarak belirlemişti ama ben dün fazla spor yapmaktan olacak konuya ancak bu gün dahil  olabildim:)
 Geçmişten hatırladıklarımı sporla ilgili ne yapacaklarını netleştirememiş olanlar için paylaşırken farkettim ki benim kafam da da henüz cevabı netleşmemiş sorular var.
 Örnek: Spor ne zaman yapılmalıdır; aç mı, tok mu, yoksa hiçbiri mi:) Sabah saatleri mi, yoksa akşam mı yapmak, daha iyi sonuç verir. Ne tür spor yapmak daha çok işe yarar. Kadın sporu  diye bir ayrım yapılır mı. Kadınlar ile erkekler aynı spor çeşidini yapabilirler mi....v.b...  

Derken aşağıdaki yazıya rastladım ve buraya kaydetmek şart oldu:))


Kadınlar ve Egzersiz Hakkında Yanlış Bilinen 5 Gerçek

Egzersiz Uzmanı Mevsim Karabulut 
Yazan Uzman Mevsim Karabulut
Yanlış bilgilerin seni korkutup, istediğin şekilde egzersiz yapmana engel olmasına izin vermemelisin. İşte kadınlar ve egzersiz hakkındaki 5 yanlış bilgi:
Kadınlar için egzersiz dünyasına adım atmak, zaman zaman korkutucu olabilir. Kadınların ağırlık çalışması konusundaki düşünceler, genellikle eski zamanlara aittir ve hatalıdır. Bu asılsız düşünceler yüzünden, bugün birçok kadın egzersize nasıl ve nereden başlaması gerektiğini bilememektedir.
İnternette kadınların egzersiz yapmasıyla ilgili dolaşan ve kendi kendini ‘’uzman’’ ilan etmiş kişiler tarafından yazılmış söylentilerle pek çok kişi karşılaşmıştır.  İşte şimdi tüm bu şüphe ve soru işaretlerine bir nokta koymanın vakti geldi:

Söylenti 1: Kadınlar Bir Erkek Gibi Antrenman Yapmamalıdır
Gerçek: Dilediğin gibi egzersiz yapabilirsin. 
Halterlerin erkeklere ait olması veya spor salonlarında ‘’Squat yapan kadınlar uyarı alacaktır.’’ gibi ibarelerin varlığı söz konusu değildir. Evet, bazı kadınların erkeklerin yaptığı gibi antrenman yapmamaları gerekir; fakat bu onlara yakışmayacağı veya yapamayacakları için değil, onları belirledikleri hedeflere götürecek doğru yöntem olmadığı içindir.
Bir kadının formu ile ilgili belirlediği hedef her ne ise, uygun bir egzersiz programı ile bunu desteklemelidir. Eğer hedeflerin arasında daha güçlü göğüs kasları veya daha belirgin pazular varsa, gerçek ağırlıklarla çalışıp bu hedeflerini gerçekleştirememen için hiçbir sebep yoktur.
Aynı düşünceler ışığında, eğer esas hedefin kilo vermek ise, vücut geliştirmeye o kadar vakit harcamaya gerek duymazsın. Yani hedeflerinle örtüştüğü sürece, dilediğin egzersizi yapabilirsin.

Söylenti 2: Bütün Kadınlar Kilo Vermek Amacıyla Spora Gider
Gerçek: Herkesin hedefi aynı olmayabilir.
Herkes aynı görünüme sahip olmak istemeyebilir. Bazı kadınlar da tıpkı erkekler gibi, daha güçlü olmak için spora gider. Bazıları daha yapılı, bazıları daha atletik, bazıları da daha sağlıklı olma amacını taşır. Egzersizin en iyi yanı da budur, yani kişisel olmasıdır. Bunun için, başlamadan önce egzersizin mevcut hedefine uygun olup olmadığını iyice araştırmalısın.

Söylenti 3: Ağırlık Çalışmak Kadınların Erkeksi Görünmelerine Neden Olur
Gerçek: Ağırlık çalışmak sadece kas yapar ve yağ yakar.
Yapılan sayısız çalışma sonucunda, direnç egzersizi yapan kadınların yapmayanlara göre daha güçlü, yağsız ve sağlıklı olduğu ortaya çıkmıştır. Direnç egzersizlerinin kişinin fiziği üzerinde yarattığı etkiler, kişinin kendisine, genetiğine, beslenmesine ve uyguladığı hareketlere bağlıdır.

Söylenti 4: Bir Kadının İhtiyacı Olan Tek Şey Yürüyüş Bandıdır
Gerçek: Kadınlar da ağırlık çalışmalıdır.
Rakip tanımayan bir koşucu olmayı istesen bile, yapılan çalışmalar ağırlık çalışma gibi direnç egzersizlerinin, performansını geliştirmeye yardımcı olduğunu gösteriyor. Bu da, koşu gibi kardiyovasküler antrenmanların izlenecek tek yol olmadığını ortaya koyuyor.
Sürekli olarak koşmak, dayanıklılık veya orantılı bir fizik elde etmek için yeterli olmuyor. Dahası, birçok çalışmada elde edilen sonuçlara göre, dayanıklılık egzersizleri kilo vermek için en iyi yol sayılmıyor.
Halterlerin önünde kendini utanmış ve korkmuş hissetmen oldukça anlaşılabilir bir durum; fakat o eski yürüyüş bandına takılıp kalmak, sana istediğin sonuçları elde etmende yardımcı olmayabilir. Kas yaparak, daha fazla kalori yakabilir ve daha yağsız bir vücuda kavuşabilirsin.

Söylenti 5: Egzersizde Son Nokta Yağsız Bir Vücuda Kavuşmaktır
Gerçek: Yağsız olmak, her kadında farklılık gösterebilecek bir durumdur.
Yağsız olma durumuna karşı her kadının vücudu farklı tepkiler verebilir. Birçok kadın için, aşırı yağsızlık vücudun hormonal olarak çok fazla etkilenmesine sebep olur. Profesyonel atletler bile tüm yıl boyunca yağsız kalmazlar.
Her bireyin farklı olduğunu unutma. Arkadaşının hedefine ulaşması altı hafta sürerken, seninki bir yıl sürüyor olabilir. Hedeflerin hakkında kendine dürüst ol. Dürüstlük, egzersiz ve beslenme konusunda çok önemli bir adımdır.
                                                                                        Orjinal  yazı    Ve diğerleri...

2 yorum:

  1. Sevgi'm, biliyormusun seni ilk görev yaptığım şehirde benden yaşca büyük bi ev arkadaşım vardı. Ona benzetiyorum. Araştırmacı ve ruhu hep genç kalan. Ne özenirdim ona. Ama yıllar beni o adar yorduki, onun enerjisi bende imkanı yok olmuyor. Seni yürekten tebrik ediyorum.
    Bu güzel paylaşımın için teşekkür ediyorum.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Enerjine haksızlık etme:)) Benimki hareket etmedenm enerji harcama yöntemi;)) Ayrıca paylaşmak güzeldir degil mi...

    YanıtlaSil