4 Mart 2014 Salı

AŞIRI Yemek Krizi...

  Benim gündemim çok kalabalık ama önceliğim  her zaman beslenme ve egzersiz:)) 
Fırsat buldukça okuyor, araştırıyorum. Yayınlanmak üzere hazırlığını yaptığım ama bir türlü beğenmeyip, beklettiğim bir dolu post var. Onlardan birini tamamlayıp, yayınlamak için son hazırlığı yaparken bulduğum "yeme krizlerine" yardımcı olacağını düşündüğüm aşağıdaki yazıya rastlayınca öncelik vermek istedim. 
Kilo vermek için beslenme düzenini değiştirmeye çalışan pek  çok kişinin sıklıkla karşılaştığı  bu sorunun çözümü için yardımcı olabilir:

SORU: Çaresizim. 80 kiloyum ve hafta boy aşırı yemelerim var. Bu durumdan kurtulmak istiyorum ama  nereden başlamam gerektiğini bilmiyorum. Ne yemeliyim? Ne tür egzersiz yapmalıyım? Aşırı yemelerimi nasıl bırakabilirim? Tavsiyeniz var mı?

CEVAP: Paniklememelisin. Yiyeceklerle aranda sağlıksız bir ilişki var gibi...Aşırı yemenin bir çok sebebi olabilir.
Belirli besinlere/içeceklere karşı bağımlılığınız mı var? Yoksa duygusal nedenler ile bağlantılı mı aşırı yiyorsun?
Aşırı yemelerin gündüz mü yoksa gece mi daha fazla oluyor?
Kendini  yemeğe karşı çok kısıtladığın için vücudunu yoksun bıraktığın için mi gördüğün her şeyi istiyorsun?
Sorular böylece uzar gider. İlk adım, aşırı yemeden 1 gecede kurtulamayacağının farkına varmaktır. Süreci kabul etmezsen, başarısız olursun.


1. Farkında ol. Sende aşırı yemeyi tetikleyen yiyeceklerin(aç olmadığında bile canının istediği yiyeceklerin) listesini çıkar ve bu yiyecekleri evde bulundurma. Ailede diğer bireyler bulunduruyorsa da onlardan bir süre için saklamalarını, sana göstermemelerini iste. 

2. Detox. Planlı bir diyet listesi, aşırı yemeden kurtulmanın ilk ve en önemli adımıdır. Şeker, un gibi rafine besinleri, katı yağları, bir miktar tuzu bir süre için beslenmenizden çıkarın. Diyete başlarken bu besinlerden az miktarda tüketebilirsin fakat sonrasında vücuda unutturmak ve kontrolü eline almak için tamamen kısıtlamalısın. 

3. Yeme düzeni oluştur. Düzenli yemek yemiyorsan, öğün atlayıp sonrasında çok acıktığın için yemeyi durduramayabilirsin. Aşırı yemeden kurtulmak için önce yeme düzenini sağlamalısın. Bu da 3 ana öğün ve 1-3 arası ara öğünden oluşmalıdır.

4. Kendini kısıtlamaktan vazgeç. Belirli besin grubunu tamamen kısıtlayan ya da çok düşük kalorili diyetler, vücudunda yoksunluğa neden olur ve aşırı yemeyi tetikler. Şok diyet yapmaktansa, belirli bir düzen içinde beslen. Yemekten zevk aldığın besleyici yiyecekleri tercih et ve kendini rahat hissedene kadar ye, karnını şişirip rahatsızlık duyacağın seviyeye gelme. Belirli besinleri kendine yasaklaman, onları daha fazla istemene neden olur.

5. Egzersiz. Görünen faydalarının yanında, ruh halinizi iyileştirerek duygusal yemenin önüne geçer.

6. Can sıkıntını yen. Sıkıldığında atıştırmak yerine dikkatini dağıt. Yürüyüşe çık, arkadaşını ara, kitap oku, bir hobi edin.

7. Fiziksel ve duygusal açlık arasındaki farkı öğren. Yakın zamanda yemek yediysen ve karnın guruldamıyorsa, gerçekten aç değilsindir. Aşermenin geçmesi için 1 bardak su iç ve 10 dakika bekle.

8. Beslenme günlüğü tut. Ne zaman, nerede, ne yediğini yaz ve neler hissettiğini not et. Böylece duygusal durumunla aşırı yemen arasındaki bağlantıyı görebilirsin.

9. Uykunu al. Yorgunsan, enerji seviyeni artırmak için yemek yemek isteyebilirsin. Biraz kestir ya da erkenden uyu.

10. KABUL ET. Bulunduğun noktayı bil ve her gün dünden daha iyi olmak için çalış.

Süreci kabullenmelisin. Yapman gerekenlerle ilgili bilgi kirliliğinden dolayı hata yaptığın ve bocaladığın günler olabilir. Aşırı yeme alışkanlığından vazgeçmek için bu durumla barışmalısın. Geçmişi geri getiremezsin ama bugünden itibaren daha iyisini yapmak için çalışmaya başlayabilirsin. Kilo verme sürecinde bir gün planını bozduğunda durumu düzeltmen için yarın her zaman vardır. Programa uyamadığın için kendini suçlama. Bu bir yarış değil, sadece hedefine ulaşmaya odaklan. Aşırı yeme probleminin bir hastalık olduğunu kabullendikten sonra kendinle barışırsın ve iyileşme sürecine başlayabilirsin. ''Ya hep, ya hiç'' gibi kesin çizgiler koyma. Kendine keskin sınırlamalar koyarak sonuca ulaşamazsın. Küçük ve gerçekçi hedefler koyarak, arada kendini ödüllendirerek, bebek adımlarıyla başla. Gerçekçi olmak zorundasın. Dengeyi bulana kadar kilonda bazen eksilmeler bazen de artışlar olacaktır. Belirli bir kiloya gelene kadar bu durumun zorlayıcı olduğunu biliyorum. Fakat diyet dengeni kurduktan sonra işe yaradığını gördüğün her gün senin için daha kolay hale gelecektir.

Yazının kaynağı diyetpsikolojisi    bunu da okumak iyi olur

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder